En BODYJAM®-throw-back…

Det här inlägget är en tribute till BODYJAM® – eller snarare, mina år med programmet.
Som tränare, utbildare, presentatör, instruktör, program coach, utvärderare…  Har nog testat på det mesta, iallafall under en period.
(så om du ogillar långa inlägg – sluta läs, NU)

I slutet av 2005 gick jag den allra första utbildningen som hölls i Sverige – kanske en av de få grund-utbildningar som Gandalf faktiskt hållit i själv, med support från Rachael som även hon körde BODYJAM® på den tiden.
Det här var grundutbildningen där 3 av 25 blev godkända och i och med det så spreds ryktet fort som satan att ‘BODYJAM® är skiiitsvårt och det är näst intill omöjligt att bli godkänd.’

Det var ju såklart inte sant, de ville bara sätta ribban högt i och med att det var ett nytt program på marknaden (med helt nytt format i sig) och få instruktörerna att jobba och anstränga sig lite – för att leverera med hög kvalitet.
Jag var av de godkända och helgen efter assisterade jag den andra utbildningen som hölls i Sverige, denna gång av Sandro från Brasilien.
Samma innehåll som den Gandalf höll i – men en helt annan utbildning. 🙂

Så, när jag helgen efter det höll min första egna utbildning landade jag nog i en tredje variant på samma innehåll, och blev därmed den första BODYJAM®-tränaren på Les Mills Nordic.
På den utbildningen var Kimmo min assistent och sen dess har vi teamat och kört ihop hur mycket som helst.
Sedan lanseringen har det blivit galet många utbildningar, i Sverige – men även i Norge, Finland, Danmark och Estland och USA.

Jag vet att jag har haft ryktet att vara ganska ‘hård och petig’ 😮 – vilket jag är helt ok med, hehe…
Det har som sagt fått instruktörerna att make an effort – och leverera grymma klasser.
Jag är galet stolt över alla fantastiska instruktörer som jag haft fördelen att få utbilda. När jag ser de/ER på kvartal och events – eller på klass på gymmet så blir jag alldeles varm inuti och – som sagt – löjligt stolt.
Även om det är all you – men lite som en morsa liksom.

Jag har haft förmånen att få presentera BODYJAM® på ett flertal events, och NIKE BLAST är såklart bland de större.


2007 Sthlm  (första gången det tog plats på stora scenen, med mig och Kimmo)


2008 Sthlm (även då var det jag och Kimmo)


2009 Sthlm – Dorotka, Kimmo och jag


2009 Helsinki, tillsammans med Matteo från Portugal.


2010 Helsinki, Åsa Berggren och jag


2011 Helsinki (med Kimmo)


2013 Sthlm så blev det en SH’JAM (jag, Åsa B, Dorotka, Sarah från DK och Kimmo)


2014 Sthlm BODYBAM (same, same – different name, Åsa x 2, Dorotka och Maria)

Jag har också fått vara med och presentera på Super Saturday ett gäng med gånger. Super Saturday är Les Mills Nordic superkvartal som arrangeras en gång om året, och har växt ordentligt i deltagarantal sedan första gången.

Första gången jag var med som presentatör var 2007 – tillsammans med Gandalf och Rach.

2008 – jag, G och Kimmo

2009 – teamade jag med Sarah Robinson och Rachael.

2011 – Mysti Oglesby från US, jag och Kimmo körde tillsammans.

2012 – Jag, Josh Keenum från US och Dorre rockade i Annexet.

2013 – jag, G, Sarah Galan och Phil Harrison från UK.

Något som anses som “det största” inom Les Mills är att få filma/presentera på en dvd – vilket jag fått göra, två ggr.
Första gången på Nya Zeeland, 2008, release 47


Och så nu på hemmaplan – i samband med Super Saturday 2013 i Globen, release 68.

Jag har även presenterat på ett flertal andra events och kvartal både i Sverige och utanför; Norge, Finland, Estland, Schweiz… för att nämna några.
Allt från större konvent till gäst – och promotionklasser på små mysiga studios ute i landet.

Under mina USA-perioder så joinade jag the US-tribe, och höll både grundutbildningar, BODYJAM® ATM, och såklart kvartal.
Allt från stora mega/super-kvartal i Dallas, Orlando, Baltimore, Tampa och Poughkeepsie (NY) till vanliga kvartalsutbildningar på gymmet i Richland (WA) och Ogden (UT)

Till en av releaserna bad Gandalf mig att skicka en video med Tribal House-koreografi (som sedan utvecklats till mitt egna koncept AfHo®) vilket resulterade i ett Tribal House-jam-block.

Ett år så gjorde Les Mills Holland/Belgien en gigantisk satsning på BODYJAM® så de spelade in 15 reklamfilmer i samarbete med MTV Europe.

Gandalf bad mig flyga ner till Amsterdam (eftersom det ändå var i ‘närheten’)  för att vara med och dansa i samtliga 15 filmer.
Det är nog bland det roligaste jag gjort för Les Mills.
Jag älskar tempot och energin på hela processen som är vid den typen av jobb/inspelningar. Och, utifall att det råkar bli fel går det att ta om, så det är bara att slappna av och köra järnet.

Samtliga 15 filmer finns på min youtube-kanal, om du skulle vilja kolla.

Det här är några av höjdpunkterna under mina år med BODYJAM®; dansprogrammet från Les Mills, som sprider dans i en lättillgänglig paketering som träningsform till vanliga ‘motionärer’ och tränings-entusiaster.

Programmet i sig har förändrats en hel del sen jag gick min utbildning i november 2005. Jag gick på release nr 35 som var den andra releasen med Gandalf som program director.

På den tiden var det ett ganska komplext program – iallafall om man jämför nu. Tanken har ju alltid varit att skapa ett “mainstream-program” som tilltalar den stora massan,  så är det med alla Les Mills koncept.
Men som instruktör krävdes det ändå rätt mycket tid och effort för att lära in koreografi och sätta teknik, både i steg och känsla.
Feedbacken blev att det tog för lång tid att lära in – och att det var mer jobb och mer komplext än vad Les Mills tänkt.
Så från och med release 47 kom det två varianter.
Den vanliga (som jag är med och presenterar) och så en förenklad version, sk BODYJAM® base.
Så såg det ut i ett par releaser – ny feedback – att det blev för krångligt att hålla ordning på två olika klasser till samma musik – och då och droppades komplexiteten ganska rejält – och det som kallats ‘BODYJAM® base’ blev nu kort och gott BODYJAM®.
I och med den förändringen kom det som kallas för + options.
På en del steg kan man antingen köra originalvarianten – eller slänga in ett liiiite mer avancerat alternativ (ett sk. + alternativ)
Det kan vara allt från att addera en arm på ett steg till en snurr istället för att gå – till en liten rytmikförändring.
Ett sätt att skapa variation i klassen. Och så ser det fortfarande ut.

Ett innerligt TACK till Gandalf – och till Les Mills, från djupet av mitt hjärta.
Jag har lagt ner hjärta och själ, tid och energi, slit och kärlek i detta program, och jag är grymt glad att just jag fick möjligheten att lansera BODYJAM® i Sverige, och för alla roliga erfarenheter, fantastiska möten och upplevelser det inneburit på vägen.
Och, TACK till alla helt underbara instruktörer jag träffat under åren. Kärlek!♥

Från rep under filmningsveckan i höstas…


Från kvartalet förra lördagen – Sthlm rockade 68an.

Som sagt; kärlek.

Säger dock inte hej då helt… utan: på återseende.
Eller som Brad säger det på äkta italian; arrivederci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *